Plastikkirurgi för män & kvinnor

Antalet människor som väljer att genomgå plastikkirurgi har ökat kraftigt under de senaste åren. De tekniska framstegen har ökat de alternativ som du kan överväga. Men gör din forskning innan du överväger någon operation. Alla operationer innebär en viss risk. Och även om plastikkirurgi kan förbättra en del av din kropp förbättrar den sällan hela ditt liv. Se därför till att dina mål är realistiska innan du bestämmer dig för att göra en kosmetisk ingrepp.

Oavsett var du bor och vilket ingrepp du vill göra så finns det olika viktiga saker att tänka på. Det vill säga om du söker en bra plastikkirurg i Nacka eller i Åmål spelar mindre roll så länge du tänkt igenom ingreppet. Lika liten skillnad är det oavsett vilken typ av kosmetiskt ingrepp du vill göra, det är samma viktiga frågor du behöver ställa dig oavsett om du ska göra en bröstförstoring i Göteborg eller om du söker hudvård i Stockholm.

En första sak du bör kolla är om kliniken är medlem i ett riskförbund. Exempelvis så hittar du alla specialister på plastikkirurgi här: https://slf.se/spkf/

Är du en bra kandidat för kosmetisk kirurgi?

Generellt sett är du en bra kandidat för kosmetisk kirurgi om du ligger nära din idealvikt, är icke-rökare och är känslomässigt och socialt i god form. Du bör träna och upprätthålla en hälsosam livsstil. Det är i allmänhet klokt att dricka mindre än en alkoholhaltig enhet per dag för kvinnor och två enheter per dag för män. Det är också bra att begränsa ditt koffein intag. Alkohol är en mild blodförtunnare och koffein kan höja blodtrycket något, så att minska på båda är en bra idé före operationen. Slutligen måste du förstå och acceptera nackdelarna med kosmetisk kirurgi, såsom kostnader, olägenheter, obehag och medicinska risker.

Varför kanske du tänker, jo för att det är viktigt att ha realistiska förväntningar. Kosmetisk kirurgi kan inte förändra ditt liv eller göra dig 20 år yngre. Om du dessutom röker eller dricker mycket löper du större risk för komplikationer och resultaten av ett kosmetiskt ingrepp kanske inte håller så länge som du skulle vilja.

Du kan vara en dålig kandidat för kosmetisk kirurgi om du har allvarliga hälsoproblem som t.ex:

  • Diabetes
  • Högt blodtryck
  • En blödningssjukdom
  • Hjärt- eller lungsjukdom
  • Fetma
  • Svåra allergier
  • Högt kolesterol
  • Artrit
  • Depression

Se till att du ger din kirurg en fullständig anamnes, inklusive mediciner som aspirin, vitaminer, hormoner (orala preventivmedel och östrogenersättning) och växtbaserade preparat och kosttillskott som du tar. Dessa produkter kan störa blodkoagulationen eller andra mediciner som används under operationen.

Det är viktigt att du väljer en professionell klinik om du exempelvis vill göra en fettsugning i Stockholm.